Vasszerelésről

Betonacél szerkezete

A vasbeton szerkezet építésénél alkalmazott betonacél szívós tulajdonságokkal bíró termék. A szívós viselkedés biztosítására, a húzóerő hatására bekövetkező szakadás elkerülésének érdekében tehát, a betonacél megnyúlását minimalizálni kell. Ezért a betonacél munkák során ezek figyelembevételével, be kell tartani a különböző betonacél szerkezetekre, egyedileg meghatározott minimális vasalásra vonatkozó szabályokat. A szívós viselkedéshez elengedhetetlen, hogy a betonacél elegendő képlékeny alakváltozási tartalékkal rendelkezzen.

 vasgerenda

Betonacél távtartó

A beton vasalása során szükség lehet távtartókra. A távolságtartók feladata az acélbetét váz terv szerinti helyzetének a biztosítása építés közben. Az előírt betonfedésnek is meg kell lennie. A párhuzamosan futó vasalási rétegek távolsága állandó kell, hogy maradjon. A felső vasalás zsámolyokkal támasztható alá. Az acélbetét váz kellően merev kell legyen, mert: munkások járnak rajta, ráömlik a beton, a szerszámok/munkaeszközök súlya stb. is ráterhel.

A betonacélok felületének bordázata a beton és az acélszál közti tapadás növelését szolgálja. A bordázatot – a minőség egyszerű megkülönböztetése érdekében – típusonként eltérő kialakítással gyártják, míg a kör szelvényűeknél eltérő színjelzést alkalmaznak. A bordás betonacéloknál a szabványban megadott névleges átmérő közvetlenül nem mérhető, mivel az huzal teljes keresztmetszetének megfelelő kör átmérőjét jelenti. Meg kell jegyezni, hogy a szabványtól eltérő bordázatú, de a szilárdsági előírásoknak megfelelő minőségű betonacélok is forgalmazhatók.

TT000025FBM

 

Kötöző drót

A kötöző drót tekercses kiszerelésben kerül értékesítésre kg-os egységárban. Kötöző drótra szinte minden vasanyaggal kapcsolatos építési folyamatnál szüksége lesz: sávalap és koszorú betonvasainak összeszerelésénél, vashálók egymáshoz rögzítésénél, stb. Ezen építőanyagok beépítése során fokozottan ügyeljünk a vasanyagok korróziójára.

Binding wire

 

Hegesztett hálók

Síkháló, vasbeton háló, vasbeton síkháló vagy betonháló. Ezeken a neveken is ismerheti ezt a terméket, de mind egy ugyanazt takarja.  Szerepe a vasbeton szerkezetek kialakításánál, a betonozás során statikai és mechanikai jellemzőket javítása. A betonháló betonszerkezetek megerősítésére használt, általában kör- vagy körhöz hasonló, keresztmetszetű, bordázott felületű acélszálakból készített szimmetrikus háló. A beton készítésekor a betonba ágyazva biztosítja a szerkezet nyíró és húzószilárdságát.

micorex_tuzep_betonacel_halo_akcios_aron

A általában forgalmazott hegesztett háló alapmérete 5 × 2,15 m, hálókiosztásuk  150 × 150 mm vagy 200 × 200 mm, vastagságuk 4-10 mm. A vasháló fő felhasználási területe a vasalt beton készítése épület alaphoz, födémbetonozáshoz, terasz, erkélybetonozásnál. A vashálókat legalább egy kiosztás átfedéssel kell összekötni kötöző drót használatával.